Trainen op hoogte. Wat doet het met je lichaam en sportprestaties?

Deel dit bericht op

Op hoogte trainen heeft grote voordelen voor je lichaam en sportprestaties. Heerlijke knallen ver boven zeeniveau. Voor de ene een ‘place to be’, voor de ander misschien iets wat je niet graag doet of de mogelijkheid niet voor hebt.

Wat gebeurt er überhaupt eigenlijk met je lijf op hoogte? 

Wij Nederlanders leven op een niveau net op of onder de zeespiegel, dat ligt er maar helemaal aan waar je je in Nederland bevindt.

Zodra je het hooggebergte opzoekt, ga je stap voor stap van 500m naar 1000m naar 1500 naar 2000m naar 2500m naar 3000m enz.

Vanaf 1000 a 1500m gaat de lucht ijler worden. Ijler betekent dat er minder zuurstof in de lucht zit.

Minder zuurstof in de lucht betekent dat je lijf (je hart) harder moet werken om zuurstof door je lijf heen te pompen.

Je zult ervaren dat je even een poosje kortademiger wordt. Dit komt, omdat je lijf zich nog niet aan de hoogte heeft aangepast.

Doordat je lijf harder moet gaan werken, worden er meer rode bloedlichaampjes aangemaakt. Rode bloedlichaampjes vervoeren namelijk zuurstof door je lijf.

Het gebrek aan zuurstof stimuleert juist de aanmaak van rode bloedlichaampjes, zodat zuurstof efficiënter omgezet kan worden naar energie voor je lijf.

Hoe langer je op hoogte bent, hoe meer je lijf zich weet aan te passen aan de omstandigheden.

MAAAAR nu komt de magie!

Kom jij terug van de hoogte en bevind je je weer op zeeniveau, dan heeft je lijf dus een overschot aan rode bloedlichaampjes, dus een overschot aan zuurstof, wat je sportprestaties behoorlijk kan beïnvloeden.

Je kunt langer en harder sporten, omdat je spieren gemakkelijker van zuurstof voorzien worden.

Verzuring en vertraging van tempo kun je dus langer uitstellen.

Een week nadat je thuis bent gekomen heb je de meeste effecten hiervan. Heb je een sporthorloge, waar ook hoogtemeters opzitten, dan zal je op een gevenmoment een melding krijgen over je energielevel m.b.t sport.

Als je na ongeveer 1 a 2 week niet meer terug gaat naar de hoogte van minimaal 1000m, zal het lijf weer minder rode bloedlichaampjes aanmaken, omdat de luchtkwaliteit anders is en zuurstof in overvloed.

Sporten met (sport) astma in de bergen.

Heb je (sport) astma. Dan is wat hierboven beschreven staat ook voor jouw van toepassing, maar net een beetje anders.

Uit ervaring kan ik mee praten over astma en sporten in de bergen. Want ook ik heb jaren last gehad van astma, maar heb ook de grote voordelen van de bergen gemerkt.

Mensen met astma hebben een langere periode nodig om echt te wennen aan de ijle lucht. Minimaal 1 week staat er wel voor geschreven. Het is een week van rustige activiteiten. Tussen de activiteiten door even zitten. En meer met een boek in je handen zitten dan sporten.

Als je jezelf liefdevol door deze week hebt heen geholpen zijn de bergen wel een plaats voor mensen met (sport) astma die  ongelofelijk helpend kan zijn.

Dit komt, omdat de lucht in de bergen schoner is.

Waar op zeeniveau je lijf gewoonweg niet geprikkeld wordt om meer rode bloedlichaampjes aan te maken om meer zuurstof door je lijf te pompen, wordt je lijf op hoogte gedwongen dit te doen. Waardoor je uiteindelijk zal ervaren dat je meer zuurstof krijgt en je (sport) astma afneemt.

Ook worden je longen op hoogte getraind, om meer zuurstof tot zich te nemen, wat voor (sport) astma helpend kan zijn als je weer thuis bent op zeeniveau.

Het grote nadeel is: Dat een lijf zich weer gewoon aanpast aan de zuurstof behoefte op zeeniveau en je eventueel weer meer last hebt van je (sport) astma.

Ik adviseer sporters die op hoogte een wedstrijd hebben, altijd eerder er naar toe te gaan.  Weet je van jezelf dat je geen “last” hebt van de hoogte is 2 dagen eerder al goed.

Heb je (sport) astma, dan adviseer ik minimaal 1 week van te voren te gaan.

Wat te doen met een wedstrijd?

Ik adviseer sporters die op hoogte een wedstrijd hebben, altijd eerder er naar toe te gaan.  Weet je van jezelf dat je geen “last” hebt van de hoogte is 2 dagen eerder al goed.

Heb je (sport) astma, dan adviseer ik minimaal 1 week van te voren te gaan.

Ga in het begin voor rustige activiteiten, waarbij je hartslag op een laag niveau blijft. En bouw met (sport) astma rustig aan op.

Vergeet ook vooral niet te nieten van de onwijs mooie omgeving!

Wil je je graag strategisch voorbereiden voor een sportprestatie in de bergen. Ik help je graag. Klik op deze link om met mijn contact op te nemen voor een gratis kennismakingsgesprek.

Liefs
Dorien.

Deel dit bericht op